Щатският долар се засилва спрямо еврото, йената и лирата стерлинг по

...
Щатският долар се засилва спрямо еврото, йената и лирата стерлинг по
Коментари Харесай

Паундът е най-евтин към долара от 1985-а насам

Щатският $ се ускорява по отношение на еврото, йената и лирата стерлинг по време на валутната търговия в понеделник сутринта. Пазарът е в очакване на съвещанието на Системата на Федералния запас на Съединени американски щати.

Еврото, йената и лирата стерлинги са на многогодишно дъно по отношение на $ на фона на внезапното стягане на паричната политика от страна на американския парично-кредитен регулатор. Това тласка световните вложители да търсят и влагат в активи на Съединени американски щати, чиято рентабилност се повишава дружно с повишението на съществена лихвена ставка.

Повечето специалисти са уверени, че Фед ще увеличи базовия лихвен % със 75 базисни пункта след срещата на 20-21 септември, защото статистиката за инфлацията през август сподели по-бавно от предстоящото закъснение на потребителските цени в страната.

Неблагоприятните стопански вероятности в други райони също поддържат $. Европа е изправена пред енергийна рецесия, а в Китай темповете на стопански напредък бяха съществено отслабени заради строги карантинни ограничавания, както и от спада на пазара на недвижими парцели.

Юанът обаче е малко евентуално да отслабне внезапно по отношение на $ преди годишното събитие на Китайската комунистическа партия, планувано за средата на октомври, споделят специалисти от Goldman Sachs Group Inc. " Властите ще предпочетат стабилността пред основно политическо събитие ", се споделя в прегледа на Goldman Sachs. В същото време анализаторите чакат, че бавното намаляване на юана ще продължи в близко бъдеще на фона на общо подсилване на $.

Към 10:15 часа българско време общата европейска валута поевтинява по отношение на американската с 0,40% - до $0,9972 за едно евро спрямо $1,0016 за евро при затварянето на предходната сесия.

Курсът на американската валута по отношение на японската се повишава с 0,31% - до 143,37 йени за $ против 142,92 йени за $ в края на миналата сесия.

Британската лира стерлинг поевтинява през днешния ден сутринта с 0,32% до $1,1383 за едни паунд от $1,1420 за паунд в при закриването на търговията в петък. Това е нй-ниският курс на британската валута спрямо американската от 1985 година насам, отбелязва Тrading Еconomics.

Стойността на $ по отношение на китайската валута предходната седмица надвиши границата от 7 юана за първи път от 2020 година. Доларът се увеличи с 0,33% до 7,0104 юана против 6,9870 юана за $ в петъчната търговия.

Индексът ICE показател, който демонстрира динамичността на $ по отношение на шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски $, лира стерлинг и шведска крона), прибавя 0,17% в понеделник, а по-широкият WSJ Dollar Индекс - 0,28%.

ICE се увеличи с повече от 14% от началото на 2022 година и може да означи най-голямото нарастване тази година, откогато индексът започна да се пресмята през 1985 година, отбелязва Dow Jones.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР